Deens avontuur 1: liedje

Alhier een mooi avontuurtje wat betreft een liedje. Zo’n acht jaar geleden speelde ik vier jaar lang in Theater de Engelenbak als contrabassist van de huisband bij de wekelijkse Open Bak. Een geweldige tijd was dat.

De organisator van deze avond vroeg mij – sound designer van beroep – of ik een liedje dat bij de slideshow van een fotograaf ergens op een obscuur internetadresje werd afgespeeld kon downloaden en loopen. Het originele fragment was ongeveer vijftien seconden lang maar o zo mooi…ik was verkocht en daarbij heel benieuwd naar de hele compositie. Afijn, het muziekje werd geript uit Flash, wat opgepoetst, langer gemaakt en op CD gebrand. Werd gebruikt in een theatervoorstelling, haske mooi geregeld.

Het jammere was dat de fotograaf die het muziekfragment had gebruikt niet de moeite had genomen om de maker van het werk te vermelden. We wisten dus niet welke muziek het was. Een paar jaar later sprak ik organisator Ben nogmaals over het liedje en ook hij had nog steeds het liedje niet gevonden. De mooie noten zakten weg in het drijfzand van vergeten mooie liedjes zoals dat soms gaat met onbekende noten. Tot vorige week.

Ik liep met mijn lief door de mooie straten van Kopenhagen en we kwamen een hoek om. Op een zonnig pleintje stond een koorddanseres op een strakgespannen touw. Op dat moment startte muziek en bij de eerste noot hoorde ik het al: dit was warempel het fragment waar mijn onderbewuste al jaren naar verlangde. Prachtig!

Na afloop van de voorstelling ging ik naar de koorddanseres om haar wat centen te brengen en haar te vragen wie dit liedje heeft gecomponeerd. Ze was verbaasd dat ik het niet kende. Iedereen in Zweden kent het immers, het is een ‘traditional Swedish folk piece’. Maar Nederlanders in Denemarken dus blijkbaar niet. Ze schreef de titel op een blaadje en zo was het raadsel van het onbekende fragment opgelost. Maar het mooie is: jaren later in Denemarken met dank aan een Zweedse koorddanseres!

jan-johansson
jan-johansson

En hier dan maar het liedje!