Boventoonzingen en dubbelzingen

Ik laat mij wel eens verleiden tot zingen in de keuken, bij voorkeur in een duet met mijn espressoapparaat. Dat is heel leuk en als je goed je best doet kun je boventonen zingen door je mondholte te veranderen.

De allerbeste boventonenzingen vind je in Tuva, Khoomei heet het dan. Wie weet heb je wel eens opnames ervan gehoord, het lijkt dan net of er fluitjes meespelen met het gezang:

[bericht voor Hyvers, de filmpjes laden waarschijnlijk niet, klik dan hier]

Maar er zijn op het podium van het bovenstaande filmpje geen fluitspelers aanwezig. Dat doen ze met hun stem, en het heet “Sygyt” (fluitboventonen). In mijn zoektocht naar medestanders die ook proberen om te boventonelen, ging ik eens met mijn toetsenbord op weg naar ome Youtube, en ja, zijn inderdaad talloze mensen die het ook proberen (hoe kan het ook anders) en sommigen slagen daar best aardig in.

Lenek77 is best aardig bezig:

Een bol jongetje is geniaal voor zijn leeftijd:

En hier piept het bijna je boxjes uit:

Je hebt ook andere vormen van boventoonzingen, bijvoorbeeld Kargyraa, waarbij je een diepere stem gebruikt:

Wil jij het ook leren? Dat kan, kijk eens naar deze jongen die het uitlegt hoe je de diepe stem kan doen. Het is geen goed idee om dit op je werk te bekijken, de kans is groot dat er op een gegeven moment mensen komen kijken of het wel helemaal lekker met je gaat. Schrik niet, de jongen is niet arrogant aan het begin, maar ontspannen. Hij vindt zichzelf in elk geval wel heel leuk.

En er zijn er nog meer mensen die je eventjes haarfijn uitleggen, zoals Dragonworshipper.

Maar iemand heeft een eigen techniek uitgevonden en dat is “Polyphonic Kasey”. Eerlijk gezegd had haar filmpje een geweldige uitwerking op mijn lachspieren. Ge-ni-aal! Werk aan de winkel dus…