Evil Lieveheersbeestjes

Bovenaan mooizijndiedingen staat een lieveheersbeestje. Toen ik klein was, was ik altijd heel blij als ik er eentje vond en nog steeds vind ik het leuk om een lieveheersbeestje te vinden. “Morgen mooi weer!” was het vroeger en tegenwoordig maak ik er een sport van om ze te laten wegvliegen. De lieveheersbeestjes lopen altijd naar boven op je hand en als je ze dan zo omhoog laat paraderen tot ze bij je vingertopje aankomen, vliegen ze weg. Joepie! Een cadeautje van het leven…maarrrr…

…op het moment begint het in diverse delen van Nederland mis te gaan. Evilheersbeestjes invaseren Nederland en maken huizen vies, stinken, jagen de andere lieveheersbeestjes weg en nemen af en toe zelfs een hapje mens. Om dan (gelukkig) te concluderen dat mens niet lekker is, zag ik op een filmpje dat ik nu niet helaas meer kan vinden.

BERGEN OP ZOOM – Lieveheersbeestjes zorgen momenteel voor een ware plaag in Brabant. Uit alle hoeken van de provincie komen meldingen van mensen die de beestjes zien oprukken in hun huis. De beestjes zoeken een warm plekje om de winter door te komen. In een woningcomplex in Bergen op Zoom, dichtbij het bos, was de overlast zo groot dat een bestrijdingsbedrijf in de arm werd genomen. De plaag is veroorzaakt door de import van Aziatische lieveheersbeestjes. Deze zijn het land binnengehaald om bladluis te bestrijden en hebben geen natuurlijke vijanden. Boswachter Frans Kapteijns meent dat de inheemse soort gespraard moet worden en dat zijn Azaiatische soortgenoot het best bestreden kan worden. [aldus omroep Brabant]

Volgens deze site, die de plaag verantwoordt, gaat het om het ‘Veelkleurig Aziatisch Lieveheersbeestje’ [Harmonia axyridis]. Deze soort is uitgezet door tuinders om luizen te bestrijden, maar de Chinese variant voelt zich prima thuis in Nederland en plant zich rap voort (u ziet het, Chinezen voelen zich goed met velen). Nu is het geval dat ik in Hilversum ook bijzonder veel lieveheersbeestjes zie. Met een hele hoop stippen.

Maar wacht! Voordat je alle lieveheersbeestjes gaat verdelgen of pletten die je ziet, check eerst wel even of het evilheersbeestjes zijn, of juist lieve…want we zouden toch niet in ieder geval mij de cadeautjes van het leven willen ontnemen, toch?

En…wat denk jij, is die bovenaan mooizijndiedingen ook evil? Volgens mij…wel…

[UPDATE: ik zie dat er erg veel mensen zijn die overlast hebben van de diertjes. Lees dan deze pagina.]