Column: gevaarlijke kennis

Ik zat vandaag op ’t balkon in de zon te eten met een krantje dat ik ergens in een winkel had opgepikt en moest heel hard lachen om een column van Wim Helsen, cabaretier én academicus. Het waard om uit te lezen, erg grappig!

“Zoogdieren leggen geen eieren en hebben een navel. Vogels zijn dieren vol pluimen die kunnen vliegen. Hun geschubde vrienden die voornamelijk onder water rondhangen, die noemen we dan weer vissen. Gezonde insecten hebben zes poten, maar als ze er acht hebben dan spreken we van spinnen. Amfibieën leven zowel in het water als op het land.

Deze beweringen lijken natuurwetten, zo logisch en ontegensprekelijk komen ze ons voor. ‘En toch zijn al die waarheden niet meer waard dan een fluim indianensnot op de Rio Paranja’, zo luidde het oordeel van de Braziliaanse Ramonda Lopez op een zoölogisch congres in het Duitse Wiesbaden in 1979. Daar gaf zij te kennen dat ze het niet hoog op had met klassieke onderverdelingen van levende wezens in deelverzamelingen als vis, zoogdier, vogel, insect, spin of amfibie.”

lees het hele verhaal