Ongenode gast

Iedereen kent het begrip de ongenode gast wel. Voor sommigen een last, voor anderen een welkome afwisseling in hun vrienden- of kennissenkring. Ik vind het altijd wel leuk als een nieuw iemand lekker meekomt, zeker bij parkbecues of grasborrels.

Laatst hadden we relatief onverwacht een (op het laatste moment erbij uitgenodigde) gast te eten. Toen dacht ik aan het jodendom, waarbij een extra plaats gedekt aan de eettafel wordt voor “de ongenode gast” (kan ik me herinneren van godsdienstles van vroeger). Ondanks wat speurwerk kan ik van dit ritueel geen exacte beschrijving vinden maar ik vroeg me het volgende af: als je nou een plaats gedekt hebt voor een ongenode gast en er komt ook echt zowaar een ongenode gast, dan heb je daarna geen plaats meer voor een volgende (of misschien wel de “ware”) ongenode gast. Wat doe je dan? Een nieuwe stoel aan laten rukken en een nieuw bord erbij halen? Maar dat zou betekenen dat een huis waarin Joodse mensen wonen vol zou moeten staan met klapstoelen en dat elke zichzelf respecterende Jood een enorme servieskast zou moeten hebben. Want één ding is zeker, na een ongenode gast is er altijd kans op nog een ongenode gast.

Nou ja, doe ermee wat je wilt, ik vond het wel een deksels denksel, dus vandaar dat dit bericht in deze categorie geplaatst is. In ieder geval: ik hou wel van ongenood gastschap op voorwaarde dat we eerlijk met elkaar zijn: als het niet uitkomt gaat de ongenode gast gewoon weer weg. Geen beleefdheid en met een zuur gezicht gastvrij zijn.

De echte fijne ongenode gasten komen vrijblijvend langs en laten zich niet zo snel beledigen. Maar de koffie staat klaar!