Romeinse gidsen zijn toeristen beu

In NRC Handelsblad, stond het volgende stukje. Ik heb er hard om kunnen lachen! Als het dan toch louter toeval is dat je op een toeristische plaats bent…laat dat dan ook gewoon echt merken.

Romeinse gidsen zijn domme toeristen beu
De officiële gidsen van de gemeente Rome zouden blij zijn dat het toeristenseizoen weer achter de rug is. De gidsen die bezoekers helpen Rome in één dag “te doen” zijn de wanhoop nabij. Reden voor de wanhoop: de domheid van de toeristen. Zoals: “Pardon, maar waar is Jezus begraven?” Groot is de verbazing als de gidsen uitleggen dat Jezus nooit in Rome is geweest.

De gidsen deden hun beklag in de Romeinse krant Il Messaggero. Bijvoorbeeld over de Amerikaan die vroeg: “Sorry, u heeft het steeds over voor en na Christus, maar wie was die Christus eigenlijk?”. En over de Japanner die staande voor de triomfboog van Constantijn vraagt: “Made in Italy?” Hij zou zweren dat het een kopie was van de ten tijde van Napoleon gebouwde Arc de Triomphe in Parijs.

Bij het Colosseum wordt vrijwel dagelijks gevraagd waarom de Romeinen zo’n ruïne hebben gebouw. Heel erg zijn de Argentijnen, zo beweren de gidsen. Zoals de man die na een dagje Rome vroeg: “Waarom bewaren jullie al deze oude, smerige en kapotte rommel?

De portiers van het Pantheon zijn de wanhoop zo nabij dat ze besloten achter het glas van hun hokje een briefje te hangen: “Het dak is open en als het regent wordt de vloer nat.” Veel bezoekers geloven gewoon niet dat er een gat in het dak zit en kijken ons ongelovig aan als we vertellen dat de vloer nat wordt als het regent, zo vertelt een gids.

De Sixtijnse Kapel is voor veel toeristen teleurstellend. Ze verwachten een extreem barok interieur. Als blijkt dat het een rechthoekige zaal is met fresco’s, vragen ze zich perplex af waarom deze ruimte zo beroemd is. Alleen de Amerikanen laten na deze teleurstelling de hoop niet varen. “Maar de andere vijftien kapellen, waar zijn die dan? Dit was toch de Sixteenth Chapel.”

“Met Australiërs kun je beter over boemerangs en kangoeroes praten”, zegt Marco Colzi, woordvoerder van de vakbond voor officiële gidsen. “Anders krijg je opmerkingen als: Heeft Mozes voor Michelangelo geposeerd? of: Ik heb de Sint-Pieter al gezien, ik loop even door naar de Toren van Pisa en zie jullie straks.”