Smileys

smiley face
[foto door Inky Deeds @ flickr]
We gebruiken ze al erg lang en steeds vaker. In SMS-berichten duiken ze op en op internetfora staat het er vol mee. Smileys! Onderaan berichten of krabbels knallen veel Hyvers een bizarre, zinloos ogende menigte van juichende, brakende of dansende gele poppetjes neer. Oorspronkelijk bedacht om de emotionele interpretatie van je zinnen makkelijker te maken. Hoe vaak ben je er niet achter gekomen dat die ene schertsende zin niet in goede aarde viel, terwijl je het juist goed bedoelde? Ironie is nu eenmaal makkelijker te herkennen aan intonatie of een gezichtsuitdrukking. Ik heb ervan geleerd, emoties gaan bij mij liever over de telefoon of recht in het gezicht. Maar voor de zekerheid typ ik wel eens een blij smeiltje. Ik bespeur bij mezelf overigens verbazingwekkend weinig nega-smileys of jankemoticons, maar ik blog dan ook over die dingen die zo mooi zijn.

Maar wat vond ik nu via Ome Google Punt Com? Smileys in SMS-berichten vergroten de begeerlijkheid! Ik ken mensen die van mening zijn dat smileys maar een domme uitvinding zijn. Maar na het lezen van het artikel weet ik het zeker. Ik smiley lekker door in mijn emailberichten! En de volgende stap is: kleine fotootjes van mezelf, lachend en wel door het hele bericht heen!

De schaemteloze kawoot:
“De meeste emoticons zijn lachsymbolen. Lachen in het dagelijks leven doen we om verschillende redenen. Meestal drukken we hiermee plezierige emoties uit. Maar lachen doen we ook om een positieve indruk te maken op anderen. Mensen lijken beschikbaarder, geloofwaardiger en aantrekkelijker, wanneer ze lachen dan wanneer ze niet lachen. Volgens Allan en Barbara Pease hanteren deze techniek zo vaak dat we in slechts 15% echt om grappen lachen. De rest is volgens hen bedoeld om contact te leggen. Hoe meer je lacht, hoe positiever mensen op je reageren”.

(…)

“Net als de afkortingen laten de gezichtjes ons spelen met associaties van de ander, benadrukken onze aantrekkelijkheid, verhogen ons persoonlijk gevoel van slimmigheid. Waar je met afkortingen informatie over jezelf en de boodschap geeft, maken emoticons het mogelijk om ons leven net dat ene tandje extra spanning mee te geven.”

Lees dat hele artikel maar eens