Storytelling Festival Amsterdam 2008 – Lekker verhalen luisteren!

Zondag was het Storytelling Festival Amsterdam 2008. Een onderdeel daarvan was de voorstelling “schipper mag ik overvaren” door Anje Robertson, Paul Bierman en Nancy Wiltink. Hier vertelden deze verhalenvertellers verhalen over het IJ en het Noordzeekanaal in het prachtige schip Succes.

Nu had ik van tevoren niet echt een beeld van storytelling toen ik ermee instemde om hier naartoe te gaan. Tuurlijk, leuk, verhalen luisteren, waarom niet? En zo zaten wij met een gezelschap van een derde van een dozijn in het Florapark te luisteren naar Jazz in het Florapark. We kregen gratis gepofte kastagnes uit het bos van de cateraar aldaar en wachtten tot de boot arriveerde. Dat duurde nog even omdat de sluiswachter spoorloos was. Leuk land is Nederland toch!

Toen ik eenmaal in de boot zat te luisteren (onder het genot van een tamelijk volumineus glas jenever, “hips”), merkte ik hoe leuk ik het eigenlijk vond. De verhalen waren spannend en het is wel echt wat anders om naar iemand te luisteren die een verhaal vertelt. Niets Powerpoint, bewegende beelden, videoschermen, lichtflitsen, blazende speakers…best rustgevend! Een beetje zoals een hoorspel, maar dan met de verteller erbij en dat voegt ook wat toe.

Na de drie verhalen konden we nog even uitwaaien (en dansen zoals in de onderste foto te zien is) op het NDSM terrein, een kopje koffie drinken in de IJkantine en hebben we een maaltijd genoten in Noorderlicht.

Kortom, mocht er een vervolg zijn van dit festival in 2009, dan is dat wat mij betreft een aanrader! Houdt die website in de gaten!

(Opmerking bij de foto’s, om me te houden aan het bovenstaande heb ik me niet schuldig gemaakt aan het produceren van lichtflitsen tijdens het fotograferen. Dit levert iets groezelige foto’s op dan u van mij gewend bent).